De volgorde van de Orgaanklok
De energie in de meridianen stroomt in een bepaalde volgorde, daarom is het goed om de oefeningen in dezelfde volgorde te doen.
We noemen deze volgorde de meridiaanklok of orgaanklok.
Spontane beweging
De oefeningen die we hebben laten zien zijn gebaseerd op geïnduceerde spontane beweging. Dat houdt in dat je de energie (Qi) probeert te laten stromen in de meridianen (energiebanen).
Dat zijn niet alleen maar strekkingen, want een strekking is uiteindelijk een statige houding waarmee de energie alsnog tot stilstand komt. Maar dat is ruimte geven aan je lichaam, aan de gewrichten om zich te openen. Dit binnen de mogelijkheden van jouw lichaam.
Tibetaans systeem
Alle lichaamsoefeningen zijn van oudsher gebaseerd op spiraalbeweging en niet op rechtlijnige beweging.
Vanuit andere leren kun je dit vertalen naar de chakra’s en de kundalini energie. In de Chinese filosofie gebruik je deze termen niet, maar het is dezelfde spiraal energie die bedoeld wordt.
Je hebt in de Chinese filosofie het energetische meridiaansysteem. Maar in een bepaald gebied van China, tegen de Tibetaanse grens aan, heb je ook een heel oud, een meer Tibetaans systeem. Dit systeem is heel vereenvoudigd, het gaat uit van een middenkanaal, voorkanaal, achterkanaal en de twee zijkanalen.
Spiraalbeweging
Het spiraalkanaal is het middenkanaal en gaat om de ruggengraat heen. De oefeningen zijn allemaal gericht om dit systeem goed open te krijgen. Binnen de meridiaanstrekkingen ben je ook bezig om deze spiralen open te zetten.
-
De eerste oefening, Long- en Dikke darm meridiaan, is de start van de cyclus.
Ze zitten aan borst, schouder en de achterzijde, dit geheel wordt dan ook voornamelijk open gezet en de energie beweegt naar buiten.
-
De volgende oefening, Milt- en Maag meridiaan, zijn lange meridianen die aan de voorkant zitten.
Door de strek komt voornamelijk de hele voorkant in beweging en wordt open gezet.
-
Nu komt de Hart – Dunne darm meridiaan oefening.
Deze oefening kan verschillende reacties geven in de spontane beweging.
– Schommelen
– Een spiraal beweging maken in de wervelkolom
– Vlinderen met je knieënDit allemaal om de circulatie van de spiraal beweging op gang te krijgen.
-
Nu volgt de Nier- en Blaas meridiaan oefening.
De Blaas meridiaan loopt langs je gehele wervelkolom op de rug en over de achterzijde van je benen. De Nier meridiaan loopt aan de voorkant van je lichaam.
In de oefening merk je dat je wat heen en weer gaat en de linkerarm wat meer in de strek gaat, daarna de rechterarm wat meer in de strek, dit wisselt elkaar steeds af.
De rugspieren werken zo afzonderlijk van elkaar en deze beweging activeert de spiraal die langs de wervelkolom loopt. -
Hierna volgt de oefening van Pericard- en Driewarmer meridiaan.
In deze oefening merk je dat de spiraalbeweging om de wervelkolom groter wordt en meer naar de buitenzijde gaat.
Nu kan de spiraal door het hele systeem bewegen. -
Nu in de Galblaas- en Lever meridiaan oefening maken we dit nog voller en krachtiger en gaan we de spiraal comprimeren.
Hierdoor ga je nog meer de spiraalbeweging maken, de zijkanalen en de hoogte in.
We doen deze oefening in kleermakerszit en niet met de benen open naar de zijkanten, omdat je in de kleermakerszit meer vrijheid hebt om de spiraalbeweging te maken. -
Als afsluitende oefening doen we de kindpose. Een oefening die bedoeld is ter ontspanning, maar door de houding wordt ook goed het kanaal geopend waardoor de spiraal goed kan bewegen.
Dit kanaal wordt geopend vanuit het stuitje, via het sacrum, de wervelkolom, naar de fontanel. Met deze oefening probeer je het kanaal dus nog extra open te krijgen.
In al deze oefeningen is het de bedoeling dat je gaat onderzoeken.
Welke beweging wil mijn lichaam nu maken?
Ga mee in een spiraalbeweging als je deze voelt.
Het zal bij iedereen net iets anders gaan, het is maar net hoe jouw lichaam werkt.
Speel met je lichaam.
De bewegingen ontstaan alleen wanneer je een bepaalde verhouding vindt tussen ontspanning en openheid en je hier aan over kunt geven.
De beweging binnen de oefening
Zi Fa Gong is volledig in vrije beweging, hier is geen enkele aanwezigheid van de geest. Dit is onmogelijk, je onderbewuste is altijd ergens aanwezig in de oefeningen.
You Fa Gong is een geïnduceerde beweging. Dit is wat toegepast wordt in de oefeningen. Je doet je oefening, met het idee om een heel specifiek effect op gang te brengen, in een specifiek gebied van je lichaam.