Energetische meridiaanstrekking Aarde – Milt/Maag

 

De Milt en maag meridiaanstrekking

Meridiaanstrekkingen worden ook wel Do In, Dao-Yin of Makko-Ho oefeningen genoemd.
De versie van Do-In waar we het nu over gaan hebben is meer energetisch uitgevoerd dan standaard wordt onderwezen in Nederland.

Deze oosterse oefeningen zorgen ervoor dat de energie in de meridianen weer gaat stromen.
Onze dagelijkse belevenissen, stress, beweging of juist te weinig beweging, voeding en erfelijke factoren zorgen ervoor dat de energie niet altijd meer vloeiend stroomt.

Meridiaanstrekkingen zijn oefeningen die iedereen kan doen, van jong tot oud. Je doet de oefeningen op jouw tempo en zoekt jouw prettige beweging hierin op. Het is de bedoeling dat je niet over je grenzen gaat.

De meridiaanstrekkingen zijn gebaseerd op de Oosterse geneeskunde. Deze gaan uit van de vijf elementen: aarde, metaal, water, hout en vuur. Voor elk element is er een strekking. Het mooiste is dat je ze uitvoert in deze specifieke volgorde.

 

Hoe zit je tijdens deze oefening?

 • Je gaat op je knieën zitten, Voeten onder de kont of de voeten naast de kont, dus de kont op de grond. Lukt dit niet dan ga je op iets zitten, bijvoorbeeld een meditatiekussen.  Eigenlijk is op een meditatiekussen beter omdat dit minder knelling geeft. De energie kan nu vrijer stromen. 
 • Je legt je handen op je schoot. Handpalmen open op je schoot. 

De oefening stap voor stap:

 • Strekking maken in je wervelkolom, waarbij de kin naar de borst komt.

 • Borst iets naar voren en door de strek krijg je een holling in de rug.

 • Iets naar achter hangen zodat je de strek voelt in de hele voorzijde, de maag meridiaan.
  (Je kunt zelfs de energie van de maagmeridiaan tot in je voorhoofd voelen)

 • De strekking doe je niet statisch, energie beweegt altijd en door een oefening vast te zetten kan de energie niet meer stromen. Energie gaat omhoog in een spiraal, dus in deze oefening maak je een strek omhoog en je maakt kleine ronde bewegingen. Wanneer je het vaker doet zul je de energie beter leren voelen en zul je de spiraal ervaren en hier zonder moeite in mee kunnen gaan. 

 • Blijf wat spelen met deze strekking en de spiraal.

 • Kom hierna langzaam terug in de ontspannen starthouding.

 

Je kunt de Dikke Darm en Long nog extra activeren door een handhouding

Er zijn 2 opties:

 • Pistoolvingers maken met duim en wijsvinger, je strekt de vingers extra, zodat energie gaat stromen.

 • Duim en wijsvinger vormen een rondje, waarbij de duim over de top van de wijsvinger valt. Door kracht te zetten in deze ring, dus de wijsvinger tegen de duim aanduwen kun je de energie extra op gang brengen. 

 

Als je wilt kun je nog een stapje verder:

Je kunt je armen nog naar achteren brengen en steunen op de handen, waarbij de vingers naar voren wijzen. Zoek jouw maximale strek op, hoe verder de handen naar achteren, hoe dieper de strek. (Ga niet over je grens!)
Behoud hierbij de strek in de wervelkolom en de kin naar de borst.

Eventueel kun je nu nog een stap verder:

Kom op je onderarmen steunen of ga helemaal plat achterover liggen.
Dit is wel een strek die voor veel mensen moeilijk of niet mogelijk is.   

 

Verdere uitleg over de meridianen

De Maag meridiaan loopt vanaf je ogen over je gezicht, kaak, sleutelbeen, over je borst, buik, lies, naar de buitenzijde benen, over je voet naar de tweede teen. De oefening zonder de extra stappen is al voldoende om de maagmeridiaan in strekking te brengen.
Doordat je de borst zo opent neem je gelijk de gekoppelde meridiaan, de
Milt mee.  De milt loopt ook vanaf de voeten, over de benen, buik en borst.

 

Door het openen van de borst wordt ook de Pericard meridiaan en Driewarmer meridiaan geopend. Deze meridianen stromen van de handen, over de armen naar de borst.

De Pericard meridiaan staat in de klok tegenover de Maag en balanceren elkaar hierdoor.
De
Driewarmer meridiaan staat tegenover de Milt in de orgaanklok en balanceren elkaar in energie.

De Maag meridiaan en Dikke Darm meridiaan vormen een koppel in de divisies en ondersteunen samen het immuunsysteem.
De Dikke Darm meridiaan stroomt vanaf de wijsvinger, over de voorzijde van de arm, over de schouder, keel naar de neus. Door de handen op schoot open te leggen komt er al een focus op deze meridiaan en door de extra handoefeningen, kun je dit nog versterken.

De Milt meridiaan en de Long meridiaan vormen samen een koppel in de divisies en ondersteunen elkaar in het immuunsysteem.
De Long meridiaan stroomt vanaf de duim, over de binnenzijde van de arm, over de schouder en eindigt op de borstspier. Door de handen op schoot open te leggen komt er al een focus op deze meridiaan en door de extra handoefeningen, kun je dit nog versterken.