Hart en Dunne Darm meridiaanstrekking
Meridiaanstrekkingen worden ook wel Do In, Dao-Yin of Makko-Ho oefeningen genoemd. De versie van Do In waar we het nu over gaan hebben is meer energetisch uitgevoerd dan standaard wordt onderwezen in Nederland.
Deze oosterse oefeningen zorgen ervoor dat de energie in de meridianen weer gaat stromen.
Onze dagelijkse belevenissen, stress, beweging of juist te weinig beweging, voeding en erfelijke factoren zorgen ervoor dat de energie niet altijd meer vloeiend stroomt.
Meridiaanstrekkingen zijn oefeningen die iedereen kan doen, van jong tot oud. Je doet de oefeningen op jouw tempo en zoekt jouw prettige beweging hierin op. Het is de bedoeling dat je niet over je grenzen gaat.
De meridiaanstrekkingen zijn gebaseerd op de Oosterse geneeskunde. Deze gaan uit van de vijf elementen: aarde, metaal, water, hout en vuur. Voor elk element is er een strekking. Het mooiste is dat je ze uitvoert in deze specifieke volgorde.
Hoe zit je tijdens deze oefening?
- Je gaat zitten op een kussentje, met de voeten tegen elkaar aan.
Dit is makkelijker dan zonder kussentje en voor het de goede doorstroming van energie is het ook fijn dat de voeten lager zitten dan het heupgebied.

De oefening stap voor stap:
-
Je trekt de voeten dicht naar je toe en legt je onderarmen op de knieën. Je blijft zo even ontspannen zitten, bekken kantelen en goed rechtop zitten en de aandacht naar de pinken.
Dit is eigenlijk al een strekking van het vuur element. -
Nu breng je langzaam de handen om de voeten, maar geen kracht zetten, ze moeten er losjes omheen vallen.
Als je dit krachtig doet dan blokkeer je de energiestroom van de Dunne Darm meridiaan. -
Richt je aandacht op de ellebogen en trek deze naar voren, je bovenlichaam wordt nu naar beneden getrokken.
-
Buik intrekken en vervolgens je hoofd intrekken, probeer een ronding te maken als in een buiging. Rustig hierin zakken en ontspannen.
-
Trek de ellebogen verder naar voren en maak een strekking in je wervelkolom terwijl je in deze ronde houding zit. Nu ga je kleine rondjes maken in de strekking naar voren.
Deze rondjes kunnen ook spontaan ontstaan. De benen willen hierbij ook wel op en neer bewegen, dit wordt vlinderen genoemd.
Je masseert door deze ronddraaiende beweging het borstgebied. Laat alles goed mee doen in deze beweging, je nek, hoofd, armen. -
Wanneer je hier klaar mee bent laat je langzaam de armen zakken en kom je weer rustig rechtop zitten in de beginstand, de meditatiepositie.
Verdere uitleg van de meridianen:
De Hart meridiaan stroomt van hoog in de oksel, over de binnenzijde van de arm naar de pink.
De Dunne Darm meridiaan stroomt van de pink, over de arm, naar de achterzijde van de schouder, over de schouderbladen, de hals naar het oor.
Door de strek zo in de armen te maken open je beide meridianen. Het borstgebied is verbonden met de hartmeridiaan en de gehele oefening is om het borstgebied aan de achterzijde te openen.
De Nier meridiaan en de hartmeridiaan zijn een koppel in de divisies, het immuunsysteem.
De start van de Nier meridiaan zit onder de voet, vandaar dat de voeten tegen elkaar aan zitten, om deze punten te activeren. Vervolgens gaat de nier meridiaan omhoog via de binnenkant van de benen, over de buik om te eindigen vlak naast het sternum op de borst.
De Blaas meridiaan vormt een koppel met de Dunne darm meridiaan in de divisies en helpen ook samen het immuunsysteem.
De Blaas meridiaan loopt over de gehele achterzijde van het lichaam, door de strek aan de achterzijde in deze oefening wordt de blaas meridiaan ook geactiveerd.
Tegenover het Hart staat de Galblaas in de orgaanklok en tegenover de Dunne Darm staat de Lever, deze tegenovergestelden balanceren elkaar.,
Door in de oefening de liezen open te zetten, open je de lever en door de schouders open te zetten, activeer je de galblaas