Energetische Meridiaanstrekking Vuur-Pericard Driewarmer

Meridiaanstrekkingen worden ook wel Do In, Dao-Yin of Makko-Ho oefeningen genoemd.

De versie van Do In waar we het nu over gaan hebben is meer energetisch uitgevoerd dan standaard wordt onderwezen in Nederland. Deze oosterse oefeningen zorgen ervoor dat de energie in de meridianen weer gaat stromen.

 
Onze dagelijkse belevenissen, stress, beweging of juist te weinig beweging, voeding en erfelijke factoren zorgen ervoor dat de energie niet altijd meer vloeiend stroomt.

Meridiaanstrekkingen zijn oefeningen die iedereen kan doen, van jong tot oud. Je doet de oefeningen op jouw tempo en zoekt jouw prettige beweging hierin op. Het is de bedoeling dat je niet over je grenzen gaat. De meridiaanstrekkingen gaan uit van de vijf elementen: aarde, metaal, water, hout en vuur. Voor elk element is er een strekking. Het mooiste is dat je ze uitvoert in deze specifieke volgorde.

Hoe zit je tijdens deze oefening?

 • Officieel is de oefening met de voeten tegen elkaar aan, maar prettiger is in kleermakerszit.

 • In de originele oefening worden vaak de knieën vastgepakt, maar beter is om de kracht meer naar buiten te richten en de draai te zoeken door de handen los van het lichaam te bewegen.

Het is lastig voor bijna alle mensen om in de volledige zit te zitten. Soms lukt het wel met één voet op het andere been en de andere voet ligt op de grond, of beide voeten liggen op de grond en daardoor ligt er één dichtbij en de ander wat verder van het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je niet helemaal in balans zit, het geeft iets scheefstand in je wervelkolom.
Daarom is het belangrijk om op een gegeven moment in de oefening te wisselen van zit, de andere voet voor of de andere voet boven op de knie. 

De oefening stap voor stap:

 •  Ga zitten in kleermakerszit en dan in de rechte houding
 • Je strekt je wervelkolom omhoog, kin iets in.
  We gaan bezig met het pericard, dat is het borstgebied, maar ook het borstgebied aan de rugzijde, dit willen we openen. 
 • Je start de oefening met “omarm de boom”, Armen voor je ter hoogte van je borst in een rondje.
  Hierbij is je linkerhand het verst van je af (hart zit aan de linkerkant, dus linkerhand is meer leidend) 
 • Nu laat je de armen langzaam naar de zijkanten strekken, gekruist vanuit dat rondje en kom je naar voren. 
 • Rustig de strekking steeds opnieuw opzoeken en blijf voorover hangen.

Extra bij deze oefening: 

Je brengt de energie van binnen naar buiten, maar wat doet deze energie (Qi) precies?
Je moet geen enkele beweging te star of strak doen, want dan blokkeert de energiestroom. Beter is om ontspannen en los te blijven en mee te gaan met de stroom van de energie.
In deze oefening voel je, als je goed los kunt blijven, dat de energie wat een spiraalvorm wil aannemen die naar buiten wil gaan, daardoor voel je een beweging die van links naar rechts gaat. Probeer tijdens de gehele oefening wat naar links en rechts te bewegen, wat voor jou maar prettig voelt en laat je wat sturen door de energie die gaat bewegen. 

Verdere uitleg over de meridianen:

De Pericard meridiaan loopt vanaf de middelvinger binnenzijde arm naar de oksel.
De Driewarmer meridiaan loopt vanaf de ringvinger over de buitenzijde van de arm naar de schouder/nek en eindigt aan de buitenzijde naast het oog. 

Qua beweging zorgen deze meridianen voor een draaiing doordat ze op de draaias lopen.
De Pericard is verbonden met de Nier meridiaan, welke aan de binnenzijde van het been loopt en ook de draaiing en de stabiliteit van het lichaam gaat.
De Driewarmer is verbonden met de Galblaas meridiaan, die over de gehele zijkant loopt en ook over de draaiing en het balans houden in het lichaam gaat.