Energetische Meridiaanstrekking Hout – Lever/Galblaas

Met de strekking van de lever en galblaas bevrijd je het totale systeem en activeer je de spiraal kracht. Energie in het lichaam beweegt altijd in een beweging van een spiraal door je lichaam.

Meridiaanstrekkingen worden ook wel Do In, Dao-Yin of Makko-Ho oefeningen genoemd.
De versie van Do In waar we het nu over gaan hebben is meer energetisch uitgevoerd dan standaard wordt onderwezen in Nederland. Deze oosterse oefeningen zorgen ervoor dat de energie in de meridianen weer gaat stromen.

 
Onze dagelijkse belevenissen, stress, beweging of juist te weinig beweging, voeding en erfelijke factoren zorgen ervoor dat de energie niet altijd meer vloeiend stroomt.

Meridiaanstrekkingen zijn oefeningen die iedereen kan doen, van jong tot oud. Je doet de oefeningen op jouw tempo en zoekt jouw prettige beweging hierin op. Het is de bedoeling dat je niet over je grenzen gaat. De meridiaanstrekkingen gaan uit van de vijf elementen: aarde, metaal, water, hout en vuur. Voor elk element is er een strekking. Het mooiste is dat je ze uitvoert in deze specifieke volgorde.

Hoe zit je tijdens de oefening?

Galblaas zorgt ervoor dat we evenwicht vinden en dat we kunnen draaien. 

Officieel is de oefening met de benen gespreid, maar dit is voor de meeste mensen niet mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld komen door een andere bekkenstructuur. 

Een betere optie is dan de kleermakerszit. In deze houding is de spiraalbeweging die ontstaat door deze oefening meer gecomprimeerd, waardoor de beweging veel centraler door het systeem gaat. Hierdoor wordt het centrale kanaal beter open gezet, het kanaal in het midden van het lichaam die verbinding maakt tussen aarde en hemel, welke ook spiritueel zijn effect heeft. 

Meisje pose 2-01

 

De oefening stap voor stap:

  • Ga in kleermakerszit of met gespreide benen zitten, wat voor jou maar prettiger is. 

  • Neem de houding van de toreadore draai aan. (zie voorbeeld) 

  • en probeer te draaien, wring jezelf uit in deze draai. (door te draaien wordt er een spiraalkracht aangemaakt.) 

  • 1 hand is boven, hiermee maak je in gedachten met de handrug een verbinding met de fontanel.  

  • De andere hand probeer je los te houden van je lichaam, handpalm van je af, je probeert de hand om de hoek te duwen zodat je de hele zijkant, de galblaasmeridiaan, mee neemt. 

  • De galblaasmeridiaan circuleert ook om het schouderblad, door goed te draaien neem je deze ook goed mee. 

  • Probeer altijd in de oefening de lengte te zoeken door je wervelkolom te strekken.

  • Als het goed is krijg je op het eindpunt van de draai de neiging om naar de zijkant te buigen en nog een strek te maken in de hele zijkant.  

  • Doe de oefening niet te statig, blijf in beweging, uitstrekken, draaien, iets terugkomen en weer strekken, draaien en iets terugkomen. 

  • De meridianen zitten altijd aan beide zijden, dus je doet de oefening ook beide kanten op. 

Verdere uitleg over de meridianen:

De Galblaasmeridiaan zit aan de zijkanten van het lichaam, de benen / heupen / zijkant van de romp, schouders / nek en de zijkant van je hoofd.  

De Levermeridiaan loopt vanaf de grote teen over de binnenzijde van je been, over de buik naar de ribben.

De energie van deze organen geeft je flexibiliteit in het lichaam en in het leven, ze trekken je omhoog wanneer het even niet meer wil. Maar wanneer deze energie te overheersend is, te gespannen, dan kun je verstarring krijgen. Deze oefeningen doen we zodat het lichaam en de geest weer soepel en vrijer worden.