Extra Energetische Meridiaanstrekking

Meridiaanstrekkingen worden ook wel Do In, Dao-Yin of Makko-Ho oefeningen genoemd.

De versie van Do In waar we het nu over gaan hebben is meer energetisch uitgevoerd dan standaard wordt onderwezen in Nederland. Deze oosterse oefeningen zorgen ervoor dat de energie in de meridianen weer gaat stromen.

 
Onze dagelijkse belevenissen, stress, beweging of juist te weinig beweging, voeding en erfelijke factoren zorgen ervoor dat de energie niet altijd meer vloeiend stroomt.

Meridiaanstrekkingen zijn oefeningen die iedereen kan doen, van jong tot oud. Je doet de oefeningen op jouw tempo en zoekt jouw prettige beweging hierin op. Het is de bedoeling dat je niet over je grenzen gaat. De meridiaanstrekkingen gaan uit van de vijf elementen: aarde, metaal, water, hout en vuur. Voor elk element is er een strekking. Het mooiste is dat je ze uitvoert in deze specifieke volgorde.

Als laatste oefening is er een afsluitende oefening.

 

In de yoga wordt dit ook wel “de kindpose” genoemd.

 

Een oefening die bedoeld is ter ontspanning, maar door de houding wordt ook goed het kanaal geopend waardoor de spiraal goed kan bewegen. 

 

Dit kanaal wordt geopend vanuit het stuitje, via het sacrum, de wervelkolom, naar de fontanel. Met deze oefening probeer je deze nog extra open te krijgen.

 

Hoe zit je tijdens deze oefening?

  1. Plaats handen en knieën op de mat, de voeten met de wreef plat op de mat. 
  2. Met de knieën naast elkaar, of iets uit elkaar, buig je het bovenlichaam naar voren zodat je buik tussen of op je dijbenen rust.
  3. De armen leg je naast je lichaam, ontspannen met de handen richting je voeten en de palmen naar boven.
  4. Blijf zo lang in deze houding als je prettig vindt.