Wat kan Dorn en Breuss Massage voor je betekenen bij rugpijn?

Veel mensen zijn helaas wel bekend met rugklachten.

In deze blog laat ik je kennismaken met de Dornmethode. Een correctiemethode vd wervels, gewrichten en beenlengteverschil, welke vaak ten grondslag liggen aan rugpijn.

Daarnaast gaan we in op de diepe, ontspannende, energetische ruggenwervel massage, de Breussmassage

De Dorn Methode is ontwikkeld door Dieter Dorn en is een zachte manuele wervel- en gewrichtsbehandeling.

Beenlengteverschil

De basis van de Dorn methode is correctie van het beenlengteverschil.

75% van de mensen heeft een beenlengteverschil en dus een scheef bekken.

Deze scheefstand kan leiden tot verandering in de lichaamshouding, waardoor de wervelkolom niet optimaal kan functioneren en er allerlei pijnklachten in het lichaam kunnen ontstaan.

Klachten

Naast rugklachten, heup-, schouder- en nekpijn kunnen er ook klachten ontstaan zoals duizeligheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen en maag- en darmklachten. Meestal klachten waarbij men niet direct een link legt met een bekkenscheefstand of een verschoven wervel.

Door scheefstand van een of meerdere wervels worden de betreffende zenuwen beklemd en in hun functie belemmerd, wat weer klachten kan geven.

Een constante zeer lichte druk van een verschoven wervel kan een spinale zenuw al irriteren.

Corrigeren van beenlengteverschil, bekkenscheefstand, blokkade van het SI-gewricht en verschoven wervels

Een beenlengteverschil kan o.a. ontstaan door een val, verkeerd zitten, ongeval of vertillen.

Vaak krijgen mensen een (steun)zool aangemeten voor het kortste been om het verschil op te heffen.

De Dorn Methode werkt andersom, het corrigeert het “te lange” been door het doen van een eenvoudige techniek welke thuis ook regelmatig gedaan kan worden.

Wanneer het beenlengteverschil is gecorrigeerd wordt vervolgens het SI-gewricht, het bekken en de wervelkolom nagekeken. Wanneer deze niet in de juiste positie staan worden ook deze gecorrigeerd.

Het corrigeren van bekkenscheefstand, blokkade van het SI-gewricht en verschoven wervels gaat op een zachte eenvoudige manier.

De correcties die worden uitgevoerd gebeuren ALTIJD in beweging, het zogenaamde pendelen van armen of benen. De beweging houdt de spieren bezig en “leidt ze af”.

Op deze manier kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken waardoor het lichaam veel makkelijker de correcties accepteert.

Na een behandeling

Na de Dorn methode is zowel een Shiatsu behandeling als de Breussmassage zeer geschikt om de spieren rond de wervels te ontspannen voor een beter resultaat.

De Dorn methode en Breussmassage kunnen ook prima toegepast worden bij kinderen.

Na een Dorn behandeling is het raadzaam om 2 tot 3 dagen geen zware lichamelijke werkzaamheden te doen en uit te kijken met onverwachte bewegingen te maken zoals bijvoorbeeld tennis.

Er kan gedurende 3 tot 7 dagen wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn.

Het lichaam moet wennen aan de gecorrigeerde stand.

Veel water drinken helpt hierbij.

Breuss Massage, een weldaad voor de rug

Breussmassage is een heerlijke, ontspannende rugmassage met een diepe energetische doorwerking, die zich uitstekend laat combineren met de Dornmethode of een shiatsubehandeling.

Veel mensen hebben verkrampte en verstijfde rugspieren waardoor het moeilijker is om de wervels te corrigeren met de Dorn methode. Breuss Massage is dan een ideale voorbereiding, het zorgt ervoor dat de wervels makkelijker in de goede positie kunnen worden gezet.

Door het gebruik van Sint Jansolie tijdens de behandeling kunnen de tussenwervelschijven weer wat uitzetten en zachter en elastischer worden.

Breuss massage zorgt voor een goede strekking van de wervelkolom, waardoor er wat meer “ruimte” in de rug wordt ervaren.

Tegelijk wordt het bindweefsel tussen de wervels los gemaakt, zodat de doorbloeding beter wordt en spieren en gewrichten soepeler kunnen worden.

Deze massage wordt ervaren als behaaglijk, zeer ontspannend, rustgevend, losmakend en verlichtend.