Ayurveda, wat kan het betekenen voor jouw gezondheid?

Ayurveda een zeer oude geneeswijze

Ayurveda is de vijfduizend jaar oude Vedische ‘science of life’, geneeskunde vanuit India. 

Alhoewel het een oud en traditionele vorm van geneeskunde betreft is het de sleutel tot de geneeskunde van de toekomst. Ayurveda beschouwt lichaam en geest en ziel als één maar wel waar je aan ieder onderdeel los kan werken.

Ayurveda ziet zowel gezondheid als ziekte als een uniek proces. We hebben allemaal wat anders nodig. Er is geen size fits all. Dit maakt het soms een zoektocht. Maar hoe meer jij jezelf gaat begrijpen en gaat leven naar je eigen natuur, hoe mee je weet wat je nodig hebt. 

 

Wat voor invloed heeft onze levensstijl?

Onze manier van leven veroorzaakt veelal ziekte en ongeluk. We hebben een te actieve en turbulente cultuur waarin er weinig ruimte is voor rust en tevredenheid. We leven in een wereld van hard werken, snel eten, veel social media en weinig tijd om onze ziel te voeden.
We zijn steeds maar opzoek naar nieuwe dingen, meer/ beter en sneller, steeds maar opzoek naar stimulatie van buitenaf i.p.v. het observeren van het proces van ons eigen leven.


Ons medicijn is nu vooral gericht op een snelle oplossing. Ayurveda zoekt de oplossing in voeding als medicijn, yoga en pranayama (ademhalingsoefeniningen) en bewustzijn.


 

Een Ayurvedisch therapeut streeft naar de balans

Ayurveda werkt voornamelijk aan het in balans houden van je gezondheid. Je wilt dus juist voorkomen dat je ziek wordt of dat er ergens een disbalans ontstaat.
In deze tijd is dit moeilijk en liggen er veel welzijnsziektes op de loer. 

Om dit te balanceren zal een Ayurvedische therapeut eerst een uitgebreide intake doen om te achterhalen welke constitutie je hebt en welke eruit balans is.

De behandeling kan bestaan uit:

 • Voedingsadviezen 
 • Medicinale kruiden
 • Massages en of lokale olie behandelingen 
 • Yoga

Er zijn 3 constitutie types: Vata, Pitta en Kapha.

Deze constituties bestaan uit elementen allemaal met hun unieke eigenschappen die je zowel in het lichaam als in de mind kan terugzien. Ayurveda behandeld de klacht in zijn geheel. Dus kijken naar het fysieke, psychische, mentale en spirituele met het doel weer het lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen. 

De therapeut maakt naast een uitgebreide intake gebruik van een polscheck en tong diagnose. Daaruit volgt een advies voor de eerste twee a drie weken om daarna weer verder te kijken.

 

Je Agni (vuur) aanwakkeren

Belangrijkste is om je spijsverteringsvuur (je Agni in Sanskriet) optimaal te houden en of weer krijgen. Dit vuurtje is verantwoordelijk voor alle omzettingsprocessen in je lichaam. Alles wat niet verteert kan worden blijft als afvalstoffen in je lichaam zitten. Deze afvalstoffen zorgen voor onbalans en ziektes in je lichaam.


Je darmen zijn je hersenen. Hier ontstaat ziekte en gezondheid, zowel fysiek als mentaal beïnvloedt dit elkaar. Wanneer het lichaam op de juiste manier gevoed wordt, zullen ook de geest en de ziel op de juiste manier gevoed worden. 

Met de juiste voeding, kruiden, levensritme en een juiste levensstijl kunnen lichaam, geest, ziel en bewustzijn geheeld worden. De therapeut gaat aan de slag om jou natuurlijke evenwicht te herstellen. Dat wil zeggen: wat dus goed voor jou is. Met welke klachten kan je bij een Ayurvedisch therapeut terecht:

 • Spijsverteringsproblemen
 • Ontstekingen, eczeem en huidklachten
 • KNO en oogklachten
 • Hormonale disbalans
 • Reproductie en seksuologie
 • Slaap en stress klachten
 • Burn-out, depressie en angstklachten