Een stuitligging, wat is dat nu precies?
Wanneer de bevalling dichterbij komt daalt de baby in de bekken. In dit geval daalt de baby niet met het hoofdje naar beneden maar met de billen.
De reden hiervan is vaak niet duidelijk. Wel kan het zijn dat de baarmoeder of het bekken een afwijkende vorm heeft.
Een baby in stuitligging kan vaak wel op een natuurlijke manier ter wereld komen maar de voeten en billen komen dan eerst. Wel is er iets meer kans op complicaties dan wanneer het hoofdje eerst komt. Er kan iets in de verdrukking zijn gekomen of iets met de ademhaling zijn. Graag wil de verloskundige, gynaecoloog dat het kindje nog draait voor de bevalling want dan is de kans op een keizersnede vele malen kleiner.

Hoe gaan ze hier Westers mee om?
De verloskundige/gynaecoloog kan de baby draaien met de handen op de buik en dan van buitenaf de baby in de juiste positie proberen te duwen. Dit proberen ze vaak vanaf week 37. Eerder doen ze vaak niet omdat de kans groot is dat het kindje zelf nog draait in de laatste weken van de zwangerschap.
Je krijgt een medicatie toegediend via injectie om de baarmoeder te laten ontspannen. Verder is het handig dat je blaas goed leeg is. Deze behandeling levert verder geen complicaties op maar kan wel een wat gevoelige buik geven de dagen na de behandeling.
Hoe gaan ze hier Oosters mee om?
Vanuit de oosterse visie kun je vanaf week 32 tot week 36 al beginnen met de baby prikkels te geven om te gaan draaien. De meridiaan die verbonden is met de baarmoeder is de blaasmeridiaan. Via het laatste punt op de blaasmeridiaan, Blaas 67, kun je een prikkel geven in de baarmoeder, dit punt laat de benen van de baby bewegen.
Dit gebeurd met een moxastick. Deze is gemaakt van een samengeperst kruid, Bijvoet. Deze stick steek je aan en wordt dan erg warm. De warmte van de stick, samen met het kruid beïnvloeden het acupunctuurpunt, de meridiaan en zo ook de baarmoeder.
Van week 32 tot week 36 is er vaak nog voldoende vruchtwater aanwezig in de baarmoeder om de baby nog te kunnen laten draaien.
Wanneer na een week moxa op Blaas 67 nog niets is veranderd worden er nog punten aan toegevoegd. Dit zijn punten die de werking van Blaas 67 ondersteunen en de handen en benen van de baby extra doen bewegen en zo in een andere positie kan rollen.