Wat is een gezonde maaltijd?

Vanuit de oosterse visie wordt er heel anders gekeken naar voeding en naar wat je nodig hebt. In het westen kijken ze naar mineralen en vitaminen, maar in het oosten kijken ze naar heb je warmte nodig, iets verkoelends nodig, hoe kun je de spijsvertering stimuleren met smaken, enz. Daar ga ik nu wat over vertellen. De belangrijkste organen voor een goede spijsvertering zijn de Maag en de Milt.

Je kunt de maag zien als de kookpot en de milt als het vuurtje onder de kookpot.

Voeding en dranken komen eerst in de mond. Het is belangrijk goed te kauwen zodat het speeksel de eerste vertering kan starten. De volgende stap na doorslikken is de Maag (Kookpot). De maag heeft sappen/vloeistoffen nodig om de voeding te verwerken. De milt (vuur) zorgt voor de brandstof die nodig is om te verteren. Bij dit proces ontstaat energie (Qi), de soep in de pan. Dit wordt verdeeld in een bruikbaar deel en in een onbruikbaar deel. De bruikbare Qi gaat omhoog naar het Hart en de Longen. Het Hart maakt er bloed van en de Longen zorgen ervoor dat de resterende voedingsstoffen worden verspreid door het hele lichaam via de ademhaling. Het onbruikbare deel gaat naar de darmen, waar nog een schifting plaatsvindt, meer voedingsstoffen worden uit de voeding gehaald. Het restant gaat door de Dikke Darm en wordt uitgescheiden als ontlasting.

Hoe kunnen we de spijsvertering helpen?

De Maag houdt van sappig. Om de maag te helpen is het goed om niet te droog te eten. Bij droog denk je aan alles wat kraakt, geluid maakt. Zoals beschuit, crackers, harde koekjes, enz. Beter is om sappig te eten, je kunt hierbij denken aan pap, soep, gekookte voeding, liever een muffin dan een droog koekje. De Maag houdt niet van te heet. Om de maag te helpen is het daarom goed om niet te pittig gekruid te eten. Bijvoorbeeld chilipepers geven hitte in de maag en drogen de maag uit, waardoor de vertering moeizamer gaat. De Milt houdt van warme voeding. De milt is het vuurtje onder de pan, dit vuurtje moet blijven branden voor een goede vertering. Daarom is het belangrijk dit vuurtje aan te wakkeren door warm te eten. Koud voedsel dooft dit vuurtje, denk hierbij aan rauwkost, diepvriesproducten of koude dranken. Denk hierbij aan een warm ontbijt van pap en een warme lunch van een omelet met groenten in plaats van onze hollandse broodmaaltijden. Drink daarbij gekookt water in plaats van koud water uit de kraan. De milt houdt niet van melk en suikers. Melk en suikers hebben een koude en verslijmende werking op de milt, de milt kan dit niet goed verwerken en verdrinkt als het ware, het vuurtje dooft uit. Probeer de melk te vervangen door plantaardige melk (geen Soja) en probeer de suikers te vervangen door gezonde zoete producten, zoals zoete groenten, noten, honing en fruit. Minder Brood. Brood kan wel als aanvulling op een warme maaltijd maar niet als maaltijd op zichzelf. Brood geeft een opgeblazen gevoel en geeft slijm. Dit slijm werkt de milt weer tegen, waardoor je er weinig energie van krijgt. Met name tarwe doet dit het meest van de granen. Spelt zuurdesembrood is de beste optie. Gebruik kruiden. Kruiden en specerijen stimuleren de spijsvertering en zorgen dat de milt goed kan functioneren. Voeg daarom bij al je maaltijden kruiden en specerijen toe. Denk hierbij aan, basilicum, oregano, kurkuma, peterselie, anijs, vanille, enz..

 

 

 

Barbara Temelie Voeding volgens de Vijf Elementen
Inleiding in de traditionele Chinese voedingsleer
met voedingsmiddelenposter

 

 

Barbara Temelie & Beatrice Trebuth Het Vijf Elementen Kookboek
De Traditionele Chinese voedingsleer voor de westerse keuken
Met 150 recepten voor versterking van lichaam en geest – en een voedingsmiddelenposter