Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een natuurlijke geneeswijze waarbij hele dunne metalen naaldjes door de huid gaan en gezet worden in specifieke punten op het lichaam. Deze punten hebben invloed op de energiehuishouding. Deze energie die in beweging wordt gezet noem je Qi Via de Qi heb je invloed op de gezondheid. De punten waar de naalden in gezet worden bevinden zich op energiebanen, die tezamen bestaan uit een complex netwerk van lijnen, dit zijn de meridianen

Acupunctuur is duizenden jaren geleden ontstaan in China. Het lichaam wordt in de traditionele chinese geneeskunde gezien als een systeem dat altijd balanceert tussen Yin en Yang. Dit zijn 2 tegenovergestelden van elkaar, die elkaar in balans houden en niet zonder elkaar kunnen. Volgens dit systeem ontstaat ziekte wanneer yin en yang uit balans zijn en er verstoringen plaatsvinden in de stroom van Qi.

Hoe wordt acupunctuur tegenwoordig toegepast?

Inmiddels zijn er allerlei ontwikkelingen geweest binnen de acupunctuur. Tegenwoordig heb je niet alleen de Chinese variant, maar ook is de acupunctuur doorontwikkeld in Japan, Korea, en andere landen. In nederland gebruiken acupuncturisten vaak een combinatie van verschillende methoden uit verschillende landen. 

Er vindt een diagnose plaats door middel van een gesprek waarna de tong wordt bekeken en de pols gevoeld. In sommige methodes kun je ook de buik en de meridianen voelen. Hier kan gevoeld worden hoe het ervoor staat met de Qi in het lichaam en specifiek in de meridianen en organen. De balans wordt opgemaakt en middels naaldjes in specifieke punten kan de balans hersteld worden.

Werkt een acupuncturist alleen met naalden?

Naast naalden kan een acupuncturist er ook voor kiezen om moxa, guasha of cupping te doen. 

Moxa is een kruid die verwarmd wordt. door deze warmte kun je de Qi beïnvloeden in de meridianen. Deze warmte verminderd kou en zet de Qi en bloed in beweging.

Cupping is een methode om bloed in beweging te brengen. Een holle cup wordt op het lichaam geplaatst en zuigt vacuüm waardoor het bloed naar de oppervlakte wordt gezogen. Dit zorgt ervoor dat bloed in beweging komt en pijn kan verminderen. 

Guasha is een andere methode om blokkades in het lichaam op te lossen. Bij deze methode schraap je met een instrument over de huid waardoor op deze plek Qi en bloed weer gaan stromen en klachten van deze stagnatie kunnen verdwijnen.

De meridianen kunnen naast naalden beïnvloed worden door ontelbaar veel verschillende methoden. Ik zal er een paar noemen: Je kunt een punt activeren door er een edelsteen op te leggen of een etherische olie op te smeren. Punten kunnen ook door speciale massagetechnieken beïnvloed worden, zoals bijvoorbeeld in de shiatsu of met de bowen techniek. Bij kinderen kun je in plaats van naalden een specifieke kleur op de punten plakken, welke de meridiaan op de juiste manier in beweging brengt. Er bestaan ook plakkertjes met een minuscuul naaldje die je op de punten kunt plakken. In het oor worden wel zaadjes geplakt om punten te beïnvloeden. 

Met welke klachten kun je bij een acupuncturist terecht?

Acupunctuur kun je bij allerlei klachten, zowel psychische als lichamelijke, inzetten.
  • Depressie
  • Burn/out
  • Pijnklachten
  • spijsverteringsklachten
  • Klachten aan luchtwegen
  • Hormonale problemen (oa menstruatie of vruchtbaarheid)
Wanneer je ergens mee rond loopt informeer dan even bij een acupuncturist in de buurt of deze je hierin kan ondersteunen.

 

 

Een handig naslagwerk voor mensen die echt met de meridianen en de punten willen werken is de sesamatlas van de acupunctuur.

Hier vind je heel gedetailleerde informatie over het verloop van de meridianen en de exacte locaties van de punten met handige afbeeldingen daarbij.

Wanneer je graag meer informatie wilt over de basis van de oosterse geneeswijzen, yin en yang, de meridianen en hoe dit werkt in ons lichaam. Dan is het boek Chinese Geneeswijzen van Ted Kaptchuk een aanraderBen je meer geïnteresseerd in het energetische en filosofische aspect, de 5 elementen en wil je een leuk en makkelijk leesbaar boekje hierover. Dan is Vuurman en Watervrouw van S. Schwitzer iets voor jou.