Lente, het seizoen van het hout element

Bij hout denk je aan een stevig gewortelde boom, maar toch flexibel en meebuigend met de wind. Hout is enorm krachtig, onstuimig en ook licht ontvlambaar.

Het hout element is nauw verbonden met de lente en staat symbool voor groei, vernieuwing en verandering. 

IMG-20230320-WA0020

Lente-Hout energie

 

In de winter (water element) waren mens, dier en natuur meer naar binnen gericht (Yin energie)

In de lente breekt een nieuw begin aan. De dagen worden langer, de temperaturen stijgen en de natuur begint te groeien en te bloeien. 

Hout symboliseert een fase van groei, vernieuwing, creativiteit, vitaliteit en energie, beweging en activiteit en nieuwe uitdagingen. Om je bestemming in het leven te bereiken. 

Hout geeft een richting aan je doel. Dit vraagt om doorzettingsvermogen en kracht. Denk maar aan een teer bloempje wat via een dikke laag asfalt toch zijn weg vindt naar het licht.

 

Het Lente-Hout element

 

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het hout element geassocieerd met de lever en galblaas, en wordt het gezien als een krachtige bron van vitaliteit en energie.

 

De Lever (yin) 

 

Is het orgaan van planning en controle, de generaal die in opdracht van het hart de doelen stelt en tot uitvoering overgaat.   

Het wordt beschouwd als het orgaan dat verantwoordelijk is voor de vrije stroom van qi (levensenergie) en om het bloed in het lichaam te ondersteunen. Zolang deze stromingen in lichaam en geest ongestoord kunnen verlopen heb je de ruimte om daadkrachtig en vastberaden te handelen. Dan heb je een duidelijk doel voor ogen.                                           

 

Wanneer de leverenergie stagneert of geblokkeerd raakt, kan dit leiden tot fysieke of emotionele symptomen, zoals:                                            

prikkelbaarheid, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en menstruatieproblemen.

 

De Galblaas (yang) 

 

Wordt beschouwd als het orgaan dat verantwoordelijk is voor de besluitvorming en het nemen van actie. 

 

Wanneer de galblaasenergie uit balans is, kan dit leiden tot gevoelens van: angst, besluiteloosheid en moeite met het nemen van beslissingen.

 

In de Chinese geneeskunde wordt het Hout element ook geassocieerd met de emotie woede. Woede is een normale menselijke emotie, maar wanneer het chronisch of ongecontroleerd wordt, kan het leiden tot fysieke en emotionele problemen.

 

Klachten bij verstoring van de Hout energiestroom: 

 

Fysiek

 • Pijnlijk gespannen schouders

 • Stijve nek

 • Brok in de keel

 • Veel zuchten

 • Eenzijdige hoofdpijn

 • Spasmes

 • Oogproblemen zoals tranende ogen, droge rode ogen, floaters in het oog,

 • Broze nagels

 • Spit 

 • Heftige of bijna geen menstruatie 

 

Mentaal

 • Humeurigheid

 • Frustratie en boosheid

 • Cynisme, ironie en verbittering. 

 

Deze zetten zich vaak  in het lichaam vast waardoor dit de vrije stroom van de Qi blokkeert. Dit leidt tot meer gezondheidsklachten. Het is dan ook aan te raden om je boosheid op een goede manier te uiten 

 

In / uit balans Hout Element

 

In Balans:
Dan kun je goed creëren, plannen maken en heb je snel oplossingen. 

Je hebt een heldere visie, bent in staat om scherp onderscheid te maken en je bent flexibel.

Je bent  vriendelijk en hebt de wens echt te leven en te groeien. 

                                                                                   

Uit Balans:

Dan voel je je futloos of juist het andere uiterste, te onbegrensd en jezelf helemaal uitputten. Nooit 1 ding tegelijk doen maar altijd aan het multitasken. Sterke behoefte aan impulsen. Snel woede en frustratie als je wordt tegengewerkt

 

Hout element ondersteunen:

 • Breng meer tijd door in de natuur. 

 • Daarnaast kan het helpen om je dieet aan te passen aan het seizoen.                        
  Eet lichtere, meer verfrissende voedingsmiddelen, zoals verse groenten en (zuur) fruit, en vermijd zware, vette voedingsmiddelen die het spijsverteringsstelsel kunnen belasten. Drink veel water om gehydrateerd te blijven en om gifstoffen uit je lichaam te spoelen.

 • Meditatie kan je helpen om je geest tot rust te brengen en je te verbinden met de energie van de lente. Visualiseer daarbij de kleur groen

 • Tot slot kan het helpen om doelen te stellen en plannen te maken voor de lente. Dit is het seizoen van verandering en groei, dus gebruik deze tijd om te reflecteren op wat je wilt bereiken en om concrete stappen te zetten om dat te bereiken. Schrijf je doelen op en maak een actieplan om ze te bereiken.

 

Kortom, het Hout Element is een krachtige bron van vitaliteit en energie in de lente. Door tijd door te brengen in de natuur, je dieet aan te passen, yoga en meditatie te beoefenen en doelen te stellen, kun je jezelf helpen om deze energie te omarmen en te gebruiken om te groeien en te vernieuwen. 

Geniet van de lente en laat het Hout element  je inspireren!