Kruiden en hun geneeskrachtige werking

Als therapeut in de Chinese geneeswijzen heb ik altijd moeite gehad met het gebruik van Chinese kruiden in mijn praktijk. Kruiden vanuit China naar ons land halen voor gebruik in de gezondheid staat mij tegen. Voor mijn gevoel is het beter om kruiden die hier groeien te gebruiken en waar onze voorouders zich al in verdiept hebben. Maar omdat ik de oosterse filosofie gebruik probeer ik de Westerse kruiden te vertalen met de oosterse gedachtengang.

De heilzame werking van westerse kruiden is al eeuwen bekend, beschreven en onderzocht. Een bijkomend voordeel is dat het kruiden zijn waarvan iedereen wel eens gehoord heeft en dat ze uit onze natuurlijke leefomgeving komen.

Van deze kruiden kun je thee maken om je genezend vermogen te versterken. Praktisch gezien wordt in de praktijk vaak gekozen voor tincturen. Dit is een concentraat van kruiden getrokken in alcohol of azijn. Deze tincturen zijn jaren houdbaar. Van deze tinctuur neem je dagelijks een hoeveelheid druppels in voor een bepaalde periode.

Bij klachten van de huid/ spieren/ gewrichten wordt vaak gekozen voor een zalf of crème met desbetreffende kruiden.

Hoe kun je energetisch kijken naar een kruid en bepalen wat zijn werking is?

Je kijkt naar:

  • de kleur
  • blad
  • stengel
  • wortel
  • geur en smaak

 

 

 

Het Groot handboek geneeskrachtige planten is een fraai uitgevoerd naslagwerk (met veel duidelijke kleurenfoto’s), waarin op een grondige manier de (162) belangrijkste kruiden van de moderne (westerse) fytotherapie worden beschreven.

 

Een prachtig boek over de toepassing van kruiden bij kinderen is het boek: “herbs in the treatment of children”  van Julian Scott  

 

 

Het meest complete, overzichtelijke eetbare wilde plantenboek in handzaam formaat. Is het boek:Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken” vanSteffen Guido Fleischhauer

 

 

 

 

 

 

Barbara Temelie Voeding volgens de Vijf Elementen
Inleiding in de traditionele Chinese voedingsleer
met voedingsmiddelenposter

 

 

Barbara Temelie & Beatrice Trebuth Het Vijf Elementen Kookboek
De Traditionele Chinese voedingsleer voor de westerse keuken
Met 150 recepten voor versterking van lichaam en geest – en een voedingsmiddelenposter