Long en Dikke darm meridiaanstrekking
Meridiaanstrekkingen worden ook wel Do In, Dao-Yin of Makko-Ho oefeningen genoemd.
De versie van Do-In waar we het nu over gaan hebben is meer energetisch uitgevoerd dan standaard wordt onderwezen in Nederland. Deze oosterse oefeningen zorgen ervoor dat de energie in de meridianen weer gaat stromen.
Meridiaanstrekkingen zijn oefeningen die iedereen kan doen, van jong tot oud. Je doet de oefeningen op jouw tempo en zoekt jou prettige beweging hierin op. Het is de bedoeling dat je niet over je grenzen gaat.
De meridiaanstrekkingen zijn gebaseerd op de Oosterse geneeskunde. Deze gaan uit van de vijf elementen: aarde, metaal, water, hout en vuur. Voor elk element is er een strekking. Het mooiste is dat je ze uitvoert in deze specifieke volgorde.
De Oefening stap voor stap:
-
Wu Ji houding:
Voetstand is heupbreedte, voeten parallel, gewicht in de voorvoet houden.
Knieën niet helemaal gestrekt, 95% strekking. -
Rustig inademen en dan op de uitademing start je de oefening.
Armen een klein stukje opzij omhoog brengen en de handpalmen naar voren opendraaien. -
Aandacht naar de pols, snuifdoosje en dan de armen omhoog brengen op horizontale hoogte.
Op deze positie lengte maken met de vingers gestrekt naar de zijkanten.
Nooit in een starre stand of strekking gaan staan dan gaat de energie stoppen met stromen. Blijf een beetje bewegen, linker arm strekken, rechterarm strekken, kleine heen en weer bewegingen van de romp en armen. Zo blijft de energie bewegen. Wanneer je dit langer doet en beter energie leert voelen dan voel je een soort energiespiraal omhoog gaan in de strekking van je romp. Ook voel je dat de gewrichten van de schouders, ellebogen ook een beetje draaiingen willen maken en zich willen openen door de strekking langer en korter te maken van de armen. -
Nu het snuifdoosje naar achteren draaien, nu val je een beetje naar achteren en de armen gaan nog iets omhoog, iets naar boven kijken.
Zo open je de hele voorzijde van het lichaam.
Strek de armen omhoog, buik en middenrif iets ingetrokken.
Hier even de houding vasthouden en de longen het werk laten doen.
Blijf wel de kleine beweging doorzetten, een lichte spiraalbeweging van de romp en afwisselend linker en rechterarm strekken. -
Iets door de knieën zakken, de armen zakken mee.
Duimen naar voren draaien, bovenlichaam draait helemaal mee naar voren, als een buiging met de armen achter je rug. -
Handen gaan naar elkaar toe, duimen haak je ineen en de aandacht naar de wijsvingers, deze strekken en liften, zo hoog je kunt.
-
Handen naar elkaar toe draaien, vingers in elkaar, wijsvingers strekken. Belangrijk is nu dat je nu lengte maakt in de wijsvingers naar achteren.
Kijk of je nog iets verder kunt. De knieën gaan nu op 100% strekking.
-
Nu ga je weer in de ontspanning en kom je langzaam omhoog, armen loslaten en handen naar voren brengen. Even tot rust komen handen langzaam naar beneden tot naast je lichaam.
-
Kom weer terug in de beginstand.
Verdere uitleg over de meridianen:
De Long meridiaan loopt van bovenin de borst, over de armen, naar de duim.
De Dikke darm meridiaan loopt vanaf de wijsvinger over de armen, de schouder, naar de neus. Beide meridianen worden in deze strek goed open gezet.
In de Orgaanklok:
de stroming van energie in de meridianen
De Lever meridiaan zit voor de Longmeridiaan en daarna volgt de Dikke Darm meridiaan in de klok.
De Lever geeft de circulerende energie door aan de Long en de Long geeft het weer door aan de Dikke Darm.
De Lever meridiaan loopt vanaf de grote teen, over de binnenzijde van het been, via de lies, over de buik naar onder de borst. Door de liezen te openen in deze oefening zet je de levermeridiaan open.
De Nier meridiaan staat tegenover de Dikke Darm in de klok, deze balanceren elkaar. Door de liezen te openen in de strek, open je ook deze meridiaan.
De Blaas meridiaan staat tegenover de Long meridiaan in de klok, deze balanceren elkaar. Door voorover te buigen in deze oefening, neem je ook de blaasmeridiaan mee.