Energetische Do in yoga oefening water – Nier/Blaas

 

De Blaas en Nier meridiaanstrekking

Meridiaanstrekkingen worden ook wel Do In, Dao-Yin of Makko-Ho oefeningen genoemd.
De versie van Do In waar we het nu over gaan hebben is meer energetisch uitgevoerd dan standaard wordt onderwezen in Nederland.

 
Deze oosterse oefeningen zorgen ervoor dat de energie in de meridianen weer gaat stromen.

 
Onze dagelijkse belevenissen, stress, beweging of juist te weinig beweging, voeding en erfelijke factoren zorgen ervoor dat de energie niet altijd meer vloeiend stroomt.

Meridiaanstrekkingen zijn oefeningen die iedereen kan doen, van jong tot oud. Je doet de oefeningen op jouw tempo en zoekt jou prettige beweging hierin op. Het is de bedoeling dat je niet over je grenzen gaat.

 
De meridiaanstrekkingen zijn gebaseerd op de Oosterse geneeskunde. Deze gaan uit van de vijf elementen: aarde, metaal, water, hout en vuur. Voor elk element is er een strekking. Het mooiste is dat je ze uitvoert in deze specifieke volgorde

 

 

De oefening stap voor stap:

  • Je gaat rustig zitten met je benen gestrekt naar voren, handen naast je op de mat.

  • Bij een inademing breng je de romp, nek, hoofd en armen langzaam in strekking naar boven.
    Terwijl je armen omhoog gaan draai je de handen een slag zodat de handpalmen naar buiten wijzen en de pinken opwaarts met daarbij de aandacht bij de pinken.

    Tijdens de strekking blijf je een klein beetje bewegen, niet in een vaste strek belanden, dit stopt de energiestroom. Afwisselend links en rechts omhoog strekken. Als je kleine bewegingen of draaiingen spontaan ervaart, laat dit gebeuren. In deze strek zijn het vaak wat slingeringen die vergeleken worden met de beweging van de slang.

  • Bij een uitademing buig je voorwaarts en breng je de handen naar voren. Het gaat niet om het bereiken van de voeten, belangrijk is dat je je aandacht naar de pinken en ver naar voren hebt en dan zie je wel hoe ver je komt. Het is niet belangrijk hoe ver.

  • In de strek naar voren speel je me de spiraalbeweging die kan ontstaan. Zo niet dan blijf je wat heen en weer bewegen, links strekken, rechts strekken.

  • Houd even aan en kom weer in zithouding.

Deze oefening kan zittend op een kussentje of zonder kussentje worden uitgevoerd.
Probeer uit wat het beste voor jou is.
    

Verdere uitleg over de meridianen:

De Blaas meridiaan loopt vanaf de ogen, over het hoofd, de rug, achterkant van de benen naar de kleine teen, Door voorover te buigen wordt deze meridiaan geopend.

De Nier meridiaan loopt aan de binnenkant van de benen maar deze kun je ook beïnvloeden via de blaasmeridiaan en de locatie van de nieren zelf, aan de onderrand van je ribben op je rug, welke je meeneemt in de vooroverbuiging.
  

In de Orgaanklok,
de stroming van energie binnen de meridianen

Staat de Dunne Darm meridiaan tegenover de Blaas meridiaan en hebben invloed op elkaar, ze kunnen elkaar ondersteunen. De Dunne darm meridiaan loopt vanaf de pinken over de armen naar de schouders, deze wordt ook geopend in de oefening door de pinken naar boven te draaien in de strekking naar voren.

Tegenover de Nier meridiaan staat de Pericard meridiaan. Deze heeft te maken met het emotionele centrum, het Hart. Deze moet ruimte krijgen en wordt geopend in deze oefening door de achterkant van de borst te openen. Hierdoor kan de voorkant van de borst ontspannen.