De voordelen van koud douchen

Dankzij Wim Hof, the Iceman is koud douchen of het nemen van een ijsbad helemaal populair geworden. Wat zijn nou eigenlijk de gezondheidsvoordelen hiervan?
 • Versterkt het immuunsysteem.

Koud douchen blijkt uit onderzoek een positief effect op het immuunsysteem te hebben. Wanneer het lichaam aan lage temperaturen wordt blootgesteld, warmt het automatisch op. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem geprikkeld wordt en versterkt. Een goed werkend immuunsysteem zorgt er weer voor dat je minder vatbaar bent voor virussen en dus minder vaak ziek wordt.
 • Betere bloedcirculatie.

Er vindt vernauwing plaats door de kou waardoor de bloeddruk verhoogd wordt. Dit proces zorgt ervoor dat het bloed efficiënter kan worden gebruikt. De lichaamstemperatuur zal een betere balans hierdoor krijgen waardoor je minder snel last zult hebben van koude handen en voeten.
 • Betere stofwisseling/afvallen

Door blootstelling aan kou wordt bruin vet aangemaakt dat verantwoordelijk is voor het verbranden van glucose. Een toename van bruin vet in combinatie met een goede bloedcirculatie zorgen voor een verhoogde stofwisseling waardoor je beter afvalt
 • Pijnbestrijding

Kou zorgt ervoor dat zwelling afneemt en vertraagd de snelheid waarmee zenuwen pijnsignalen naar de hersenen sturen.
 • Verbetert Haar en huid

Strakkere gezonde huid doordat de spieren en bloedvaten zich samentrekken. Ook zorgt koud douchen ervoor dat huid en haar niet uitdrogen doordat het helpt de talgklieren gezond te houden.
 • Maakt vrolijk en positief

Door het nemen van een koude douche wordt de aanmaak van noradrenaline gestimuleerd. Mensen met te weinig noradrenaline voelen zich vaak depressief en emotioneel instabiel. Door koud te douchen kunnen zo de symptomen van een depressie verlicht worden -Blootstelling aan kou activeert ook het sympathische zenuwstelsel en verhoogt het endorfinen niveau in je bloed. -Tevens wordt er door de vele koudereceptoren een enorm aantal elektrische impulsen vd zenuwuiteinden naar het brein gestuurd wat een opwekkend en anti deprimerend effect heeft
 • Versterkt lymfestelsel

Het lymfestelsel verzamelt afvalproducten uit cellen en voert ze af naar het vaatstelsel. Dit gebeurt door spiercontracties. De lymfe stroomt dus alleen door het lichaam als we voldoende beweging en spieractiviteit hebben. Een koude douche trekt de spieren in het lichaam samen, waardoor de doorstroming van het lymfestelsel verbetert. Dit is belangrijk voor het verwijderen van gifstoffen en afvalproducten uit het lichaam.
 • Betere ademhaling

Door de schok van de kou ga je als reactie dieper en voller ademhalen. Hierdoor wordt er zuurstof naar alle cellen van je lichaam gestuurd. Ook verhoogt het de hartslag waardoor je focus en alertheid vergroot worden
 • Betere slaap

Als je slecht slaapt is het een aanrader te proberen. De koude shock en de fysieke stress helpen namelijk om het lichaam te kalmeren. Waarna je veel beter slaapt
 • Meer energie.

Als je je ‘s ochtends bij het opstaan slaperig voelt en duf dan is het nemen van een koude ochtend douche perfect om je gelijk wakker en energieker te voelen. Bouw het koud afdouchen rustig op. Let daarnaast goed op een rustige buikademhaling
 • Week 1 : 15 tot 30 sec koud afdouchen na je warme douche
 • Week 2 : 60 sec koud afdouchen na je warme douche
 • Week 3 : 90 sec koud afdouchen na je warme douche
 • Week 4. : 120 sec koud afdouchen na je warme douche
Klik hier voor de Oosterse visie op koud douchen Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met een koud douche om je dag energiek te starten!

 

 

Wim Hof vertelt op aangrijpende en gepassioneerde wijze in zijn nieuwe boek ‘De Wim Hof Methode’ dat een ijsbad niet alleen goed is voor body en mind, maar óók voor de spirit.

 

 

Dit boek is de klassieker over de Wim Hof methode.
Wim Hof (1959)is een bijzondere man. Al 20 x haalde hij het Guiness Book of Records, met extreme prestaties in de kou. Hij zwemt in water met temperaturen rond het vriespunt, dat is voor gewone mensen al binnen een minuut dodelijk. Waarom kan hij dat ? Wat is het nut ervan? En kun jij het ook ?