Behandel je litteken op tijd om klachten te voorkomen!

Bij een litteken zijn je huid, of meerdere lagen weefsel, beschadigd door een operatie of een verwonding. Het littekenweefsel vervangt je normale weefsel met stevig vezelachtig bindweefsel. Dit weefsel is van een mindere kwaliteit collageen en is daardoor minder elastisch en soepel waardoor er verklevingen kunnen ontstaan.

Het litteken dat je ziet zitten na een snede is slechts het topje van de ijsberg, hij gaat veel dieper, omdat er door meerdere lagen weefsel is gesneden. De verklevingen kunnen zelfs ontstaan op een diep niveau, bijvoorbeeld rondom de organen. 

Dit kan gevoelloosheid en spanning veroorzaken op en rondom het litteken. Ook kunnen vele klachten ontstaan afhankelijk van waar het litteken zit. 

Het littekenweefsel, net als al ons andere bindweefsel, vernieuwt zichzelf voortdurend. Daarom kun je het nog steeds behandelen. Om grote klachten te voorkomen is het raadzaam zo snel mogelijk hiermee te beginnen. Het litteken moet wel al geheeld zijn. 

Hoe belangrijk is het om littekens te behandelen volgens de TCM?

Littekens kunnen de normale doorstroming van energie in de meridianen verstoren, Bloed en Qi (Energie) worden zo geblokkeerd en kunnen klachten veroorzaken.

Zelfs een klein litteken van bijvoorbeeld een navelpiercing kan grote klachten geven. De navelpiercing kan ervoor zorgen dat de circulatie in de Ren Mai en Du Mai niet meer goed kan plaatsvinden, waardoor de energie meer opwaarts gaat, dit geeft klachten als opgejaagdheid, duizeligheid, hoofdpijn.

Belangrijk is om zo’n litteken te onderzoeken, te ontstoren en daardoor de energiestroming in de meridianen weer op gang te brengen.

Hoe zie je aan een litteken of deze goed hersteld is?

Het litteken kan er nog zo mooi hersteld uitzien, maar dat betekent niet dat deze geen problemen meer veroorzaakt. Er zijn methodes om te testen of de energiebanen goed functioneren.

Naast klachten die je ervaart kun je het litteken bij langs gaan en testen op pijn, stugge verklevingen of juist gevoelloosheid.

Bij een snede gaat het litteken vaak nog iets verder door dan je aan de buitenkant ziet, dit voel je wel als je de huid voelt bij de uiteinden, je voelt dan nog verkleving in de diepte, zoek het werkelijke einde van het litteken op en check op afwijkingen.

Wanneer je geen klachten hebt en deze afwijkingen niet tegenkomt is het litteken goed hersteld en mag je ervan uitgaan dat er geen diepe verklevingen zijn en de energiebanen goed functioneren. Wanneer je ze wel tegenkomt is het noodzaak het litteken te behandelen. 

Waarmee behandel je het litteken?

Dit kan pas als het litteken geheeld is.

Hoe behandel je het litteken?

1. Littekenmassage

Wanneer je geen klachten hebt en deze afwijkingen niet tegenkomt is het litteken goed hersteld en mag je ervan uitgaan dat er geen diepe verklevingen zijn en de energiebanen goed functioneren.

2. Moxa (bijvoetskruid)

Dit is een effectieve, veilige en eenvoudige therapie om het litteken te behandelen. Het kruid werkt helend voor de huid en het litteken. Het kruid moet verwarmd worden. De warmte geeft een goede doorbloeding en stimuleert het lymfestelsel. Hierdoor kan het litteken herstellen, de pijn neemt af, wordt zachter en gevoel komt terug.

 

3. Acupunctuur

Een litteken kun je behandelen dmv Japanse acupunctuur. De blokkade wordt minder en daarmee ook de klachten. Dunne naaldjes worden om het litteken geplaatst. Meestal is dit volstrekt pijnloos. Het inbrengen van deze naalden in het huidoppervlak wekt een helende en ontstekingsremmende reactie op. Het lymfestelsel wordt gestimuleerd,de doorbloeding van de huid neemt toe en de Qi gaat weer stromen. Je merkt al na 1 of meerdere behandelingen een verandering aan het litteken, deze wordt zachter, minder pijnlijk en bij gevoelloosheid komt het gevoel terug.